Χαλκιδική Τουριστικός Οδηγός Xalkidiki Greece

Τουριστικός Οδηγός, Χαλκιδική

Η Χαλκιδική είναι περιοχή της Μακεδονίας και γεωγραφικά αποτελεί την απόληξη της Κεντρικής Μακεδονίας στο Αιγαίο πέλαγος. Στο νότιο τμήμα της Χαλκιδικής, σχηματίζονται τρεις χαρακτηριστικές επιμήκεις χερσόνησοι οι οποίες είναι από δυτικά προς ανατολικά: η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Αγίου Όρους. Πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος. Βρίσκεται στο γεωγραφικό μέσο του νομού και έχει 11.000 περίπου κατοίκους, ενώ διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές. Η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται διοικητικά στον νομό Χαλκιδικής και στην αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, ενώ το βόρειο τμήμα της χερσονήσου ανήκει στο νομό Θεσσαλονίκης.

Οι Καλύτερες Παραλίες Της Χαλκιδικής

Κασσάνδρα

Χαλκιδική Παραλία Νέα Φώκαια Nea Fokea Xalkidiki GreeceΠαραλία Νέα Φώκαια

Η παραλία της Νέας Φώκαιας βρίσκεται στην Κασσάνδρα περίπου 86 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 43 από τον Πολύγυρο. Είναι μία μεγάλη αμμώδης παραλία με τους απόμερους κολπίσκους της, με τη πεντακάθαρη, την οργανωμένη παραλία της και τα πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από Ελλάδα αλλά και Βαλκάνια.
Στην Νέα Φώκαια θα βρείτε πολλές τουριστικές υποδομές όπως ξενοδοχειακές μονάδες, κάμπινγκ και ταβέρνες όπου θα έχετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε νόστιμα θαλασσινά πιάτα. Δίπλα στη παραλία και κάτω από τον βυζαντινό πύργο του Αγ. Παύλου ύψους 17 μέτρων, υπάρχει και το ομώνυμο λιμάνι, όπου αγκυροβολούν ψαροκάικα συνθέτουν έναν μοναδικό και ελκυστικό καλοκαιρινό προορισμό στην Ελλάδα.

Χαλκιδική Παραλία Άφυτος Afitos Xalkidiki GreeceΠαραλία Άφυτος

Η παραλία της Αφύτου έχει μήκος 4 χιλιομέτρων και είναι μία παραλία με κατάλευκη άμμο και πεντακάθαρη θάλασσα. Είναι πλήρως οργανωμένη, ενώ έχει τουριστικές υποδομές όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, beach bars, καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια.

Χαλκιδική Παραλία Καλλιθέα Kallithea Xalkidiki GreeceΠαραλία Καλλιθέα

Η Καλλιθέα βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια του Πολυγύρου και είναι μια από τις πιο περιζήτητες περιοχές της χερσονήσου της Κασσάνδρας, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες. Τα πεύκα που στολίζουν την κατάλευκη αμμουδιά της παραλίας που κοιτά απέναντι στους λόφους της Σιθωνίας και η γαλάζια θάλασσα δημιουργούν ένα πολύ όμορφο τοπίο. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη με πολλά beach bars ενώ όταν πέσει ο ήλιος η Καλλιθέα υπόσχεται έντονη διασκέδαση. Η Καλλιθέα διαθέτει μεγάλο αριθμό ταβερνών,και εστιατορίων αλλά και μεγάλα κέντρα διασκέδασης.

Χαλκιδική Παραλία Πευκοχώρι Pefkoxori Xalkidiki GreeceΠαραλία Πευκοχώρι

Η παραλία του Πευκοχωρίου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της χερσόνησου της Κασάνδρας στη Χαλκιδικής σε απόσταση περίπου 68 χιλιομέτρων από το Πολύγυρο και 105 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια πολύ όμορφη χρυσαφένια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου γίνεται ιδιαίτερα πολυσύχναστη. Μπροστά στην παραλία θα βρείτε αρκετές καφετέριες, bars και εστιατόρια.

Χαλκιδική Παραλία Σάνη Sani Xalkidiki GreeceΠαραλία Σάνη

Βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα νότια του Πολύγυρου και περίπου 10 χιλιόμετρα από το χωριό Νέα Φώκαια. Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία, περίπου 7 χιλιομέτρων, με ψιλή λευκή άμμο, καθαρά και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά, αμμόλοφους και φόντο ένα πυκνό πευκόδασος. Η παραλία έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία για την καθαριότητα της αλλά και την οργάνωσή της. Νότια της παραλίας θα βρείτε ένα beach bar της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που λειτουργεί στην περιοχή το οποίο προσφέρει όλες τις ανέσεις.
Είναι αγαπημένος προορισμός των Θεσσαλονικιών αλλά και ξένων τουριστών. Για να φτάσετε στην παραλία αυτή, από Θεσσαλονική ακολουθείτε τον δρόμο για Χαλκιδική. Μετά τη Νέα Ποτίδαια συνεχίζετε ευθεία προς Κασσάνδρα και στη συνέχεια μετά από λίγα χιλιόμετρα στρίψτε δεξιά προς Σάνη, υπάρχουν σχετικές ταμπέλες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Χαλκιδική Παραλία Ποσείδι Posidi Xalkidiki GreeceΠαραλία Ποσείδι

Περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη στη δυτική ακτή της Κασσάνδρας. Είναι μια πολύ εντυπωσιακή παραλία με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της το αμμώδες ακρωτήρι μήκους ενός χιλιομέτρου. Ακόμη στην παραλία θα βρείτε πολλές καφετέριες, beach bars, εστιατόρια και ταβέρνες. Το Ποσείδι είναι πολύ γνωστό για τη νυχτερινή ζωή του αν και κατα μήκος της παραλια θα βρείτε αρκετά lounge bars. Τέλος στην μία πλευρά της παραλίας θα δείτε το διάσημο αξιοθέατο της περιοχής, έναν παλιό λευκό φάρο.

Χαλκιδική Παραλία Χανιώτη Xanioti Xalkidiki GreeceΠαραλία Χανιώτη

Η παραλία Χανιώτη βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κασσάνδρας και περίπου 95 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη. Είναι μια πολύ όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και σμαραγδένια πεντακάθαρη θάλασσα και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ζευγάρια αλλά και οικογένειες. Έχει πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχεία, beach bars αλλά και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

Χαλκιδική Παραλία Σκάλα Φούρκας
 Fourka Xalkidiki GreeceΠαραλία Σκάλα Φούρκας

Η παραλία στη Σκάλα Φούρκας απλώνεται για χιλιόμετρα και είναι αμμώδης, με πολύ καθαρή θάλλασα και πλήρως οργανωμένη. Στη Σκάλα Φούρκας θα βρείτε και μερικά από τα πιο ονομαστά beach bar της Χαλκιδικής. Ακόμη η παραλία της Φούρκας είναι φημισμένη για την ωραία ατμόσφαιρα που προσφέρει στα ηλιοβασιλέματα.

Χαλκιδική Παραλία Σίβηρη Siviri Xalkidiki GreeceΠαραλία Σίβηρη

Είναι μία αμμώδης παραλία μπροστά στον ομώνυμο οικισμό, με όλες τις απαραίτητες τουριστικές υποδομές. Η Σίβηρη είναι το παλιό ψαρολίμανο της Κασσανδρείας που σήμερα είναι ένας παραθεριστικός οικισμός με παραδοσιακές ταβέρνες πάνω στο κύμα, μπαράκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και ξενοδοχειακά συγκροτήματα δίπλα στη θάλασσα.

Σιθωνία

Χαλκιδική Παραλία Λαγομάνδρα lagomandra Xalkidiki GreeceΠαραλία Λαγομάνδρα

Είναι μια πολύ όμορφη και αμμώδη παραλία, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Νικήτη και 7 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά. Έχει καταπληκτική θάλασσα, ενώ ακριβώς δίπλα από την παραλία υπάρχει ένα μικρό δάσος από πεύκα που προσφέρει τη σκιά του στους επισκέπτες. Το βόρειο τμήμα της παραλίας είναι πιο οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ στο νότιο θα βρείτε εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Η Λαγομάνδρα είναι εύκολα προσβάσιμη και κάθε χρόνο παίρνει την γαλάζια σημαία για την οργάνωση αλλά και την καθαριότητα της.

Χαλκιδική Παραλία Καλόγρια Kalogria Xalkidiki GreeceΠαραλία Καλόγρια

Η παραλία Καλόγρια είναι μια αρκετά δημοφιλής παραλία της Χαλκιδικής και βρίσκεται μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Νικήτη. Έχει πεντακάθαρη θάλασσα και είναι ιδιαίτερα γνωστή για την βραχονησίδα λίγα μέτρα από την ακτή αλλά και για την λευκή λεπτή άμμο της. Η πρόσβαση στην παραλία της Καλογριας είναι αρκετά εύκολη.

Χαλκιδική Παραλία Κοβιού Koviou Xalkidiki GreeceΠαραλία Κοβιού

Η παραλία του Κοβιού είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Νικήτη και 15 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά. Πρόκειται για έναν κολπίσκο με όχι πολύ βαθιά γαλαζοπράσινα νερά, περιτριγυριρμένη από βράχια και πεύκα. Έχει ψιλή άμμο ιδανική για ηλιοθεραπεία, ενώ η θάλασσα πιάνει πολύ σπάνια κύμα και σε συνδυασμό με τη βραχώδη ακτογραμμή είναι ιδανική για εξερεύνηση του βυθού αλλά και για ερασιτεχνικό ψαροτούφεκο. Η πρόσβαση στην παραλία του Κοβιού γίνεται από ένα μικρό κατηφορικό μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια.

Χαλκιδική Παραλία Τρισινίκα Trisinika Xalkidiki GreeceΠαραλία Τρισινίκα

Αυτή η όμορφη παραλία βρίσκεται κοντά στη Τορώνη και περίπου 40 χιλιόμετρα από την Νικήτη. Σε αντίθεση με το βραχώδες τοπίο της νότιας Σιθωνίας, η παραλία Τριστινίκα είναι μια μεγάλη εξωτική παραλία με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Η Τρισινίκα είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες αλλά και beach bar.

Χαλκιδική Τουριστικός Οδηγός Xalkidiki GreeceΠαραλία Καβουρότρυπες

Οι Καβουρότρυπες είναι μια σειρά κολπίσκων κατα μήκος της βραχώδους ακτής, με δέντρα να κατεβαίνουν μέχρι την ακτή της θάλασσας. Μπορεί να είναι δύσκολα προσβάσιμες και μερικοί κολπίσκοι να είναι προσβάσιμοι μόνο από τη θάλασσα, αλλά το όμορφο αυτό περιβάλλον με την κρυστάλλινη θάλασσα θα ανταμιφσει τον κόπο σας. Οι Καβουρότρυπες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε άτομα που τους αρέσει το ελεύθερο camping.

Χαλκιδική Παραλία Παράδεισος Paradisos Xalkidiki GreeceΠαραλία Παράδεισος – Paradise Beach

Η παραλία παράδεισος είναι μια αμμώδης εξωτική παραλία με τιρκουάζ νερά και πεύκα ως την θάλασσα, σχηματίζοντας έναν πραγματικό παράδεισο. Η παραλία Παράδεισος είναι στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά αλλά βρίσκεται πάνω από 1 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης. Κατα μήκος της ακτής θα βρείτε εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Χαλκιδική Παραλία Αρμενιστής Armenistis Xalkidiki GreeceΠαραλία Αρμενιστής

Η παραλία του Αρμενιστή βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σιθωνίας, μεταξύ της Βουρβουρούς και της Σάρτης. Διαθέτουν λευκή άμμο ενώ στη περιοχή βρίσκεται και το μεγαλύτερο camping της Χαλκιδικής.

Χαλκιδική Παραλία Ποσείδι Posidi Xalkidiki GreeceΠαραλία Πλατανίτσι

Η παραλία Πλατανίτσι βρίσκεται στην ανατολική ακτη της Σιθωνίας, περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια από τη Σάρτη. Είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία με ψιλή άμμο και πολύ ρηχά νερά, ενώ γύρω της υπάρχουν πεύκα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας καταλαμβάνει το ομώνυμο camping, από το οποίο πρέπει να περάσετε προκειμένου να φτάσετε στη παραλία.

Μέρη που δεν πρέπει να χάσετε & Προτάσεις

Χαλκιδική Άγιo Όρος Agio Oros Xalkidiki GreeceΆγιo Όρος

Το Άγιo Όρος είναι ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα του ελληνικού κράτους και διοικείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Το Άγιο Όρος αποτελείται από 20 ορθόδοξα μοναστήρια, και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως “Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία”. Το Άγιο Όρος αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού με μνημεία μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Το διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους είναι η Ιερά Κοινότητα, που αποτελείται από αντιπροσώπους των 20 ιερών Μονών. 17 από τα 20 μοναστήρια είναι Έλληνικά ενώ τα άλλα 3 είναι ένα Σέρβικο, ένα Βουλγάρικο και ένα Ρωσικο. Εκτός από τα μοναστήρια, υπάρχουν 12 μικρότερες κοινότητες των μοναχών και πολλά ησυχαστήρια ή αλλιώς ασκητήρια.

Για να επισκεφτείτε το Άγιο Ορος πρέπει να τηλεφωνήσετε τουλάχιστον ένα μήνα πριν στο Γραφείο στη Θεσσαλονίκη. (Τηλ: 2310 252575). Το Διαμονητήρι θα το παραλάβετε από το Γραφείο στην Ουρανούπολη το πρωί της ημέρας που θα μπείτε στο Άγιο Ορος και του οποίου η διάρκεια είναι 4 ημέρες.

Η είσοδος στο Άγιο Ορος γίνεται μόνο με πλοίο το πρωί από την Ουρανούπολη για την Δυτική πλευρά της χερσονήσου ή από την Ιερισσό για την Ανατολική πλευρά. Κάθε μοναστήρι διαθέτει προβλήτα-Λιμάνι για να αποβιβαστείτε με το πλοίο αλλά και καρτοτηλέφωνο, φαρμακείο και ιατρείο.

Στο Άγιο Ορος επιτρέπονται τα κινητά τηλέφωνα όπως επίσης και ο ορειβατικός εξοπλισμός αλλά απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών και η ενδυμασία των επισκεπτών πρέπει να είναι σεμνή. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα και οι φωτογραφίες μέσα στα μοναστήρια, η είσοδος TV και ραδιοφώνων, ενώ οι βιντεοσκοπήσεις απαγορεύεται παντού στη χερσόνησο του Αγίου Όρους.
Απαγορεύεται να προσεγγίζετε το Άγιο Ορος με δικό σας σκάφος. Η είσοδος γίνεται μόνο με τα πλοία της γραμμής από την Ουρανούπολη ή την Ιερισσό.

Χαλκιδική Σπήλαιο Πετραλώνων Petralona Xalkidiki GreeceΣπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

To Σπήλαιο των Πετραλώνων βρίσκεται κοντά στα Νέα Μουδανιά, στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα στη Χαλκιδική, σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων πάνω από την στάθμη της θάλασσας. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τους σταλακτίτες, τους σταλαγμίτες αλλά και για το απολιθωμένο κρανίο και τα οστά του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 ενώ αργότερα, το 1960, ο ανθρωπολόγος και ιδρυτής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, Άρης Πουλιανός, άρχισε συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή.

Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως πολλά παλαιολιθικά εργαλεία, οστά αλλά και απολιθωμένα ζώα που έχουν εξαφανιστεί χιλιάδες χρόνια πριν. Στις ανασκαφές αυτές βρέθηκε και ο διάσημος Αρχανθρώπος των Πετραλώνων που οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών. Ευρήματα καθώς και αντίγραφα από αυτό το εξαιρετικά όμορφο σπήλαιο εκτίθενται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων.

Η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά από τις 9 π.μ. έως μία ώρα πριν τη δύση του ηλίου.

Πως να φτάσετε στη Χαλκιδική

Αεροπορικώς
Το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα μακριά. Ο χρόνος οδήγησης για να φτάσετε στη Χαλκιδική είναι λίγο πάνω από μια ώρα, ενώ το κόστος μετάβασης με ταξί κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 Ευρώ.

Ακτοπλοϊκώς
Δεν υπάρχουν δρομολογεία πλοίων για περιοχές της Χαλκιδικής. Το κοντινότερο λιμάνι με συνεχής δρομολόγια πλοίων είναι αυτό της Θεσσαλονίκης αλλά και της Καβάλας.

Με τρένο
Η Χαλκιδική δεν έχει σιδηροδρομικό δίκτυο και ο κοντινότερος σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε με τρένο , θα πρέπει να φτάσετε στη θεσσαλονίκη και απο κει να μεταβείτε σε όποιο σημείο της Χαλκιδικής θέλετε με ΚΤΕΛ ή Taxi.

Χρήσιμα τηλέφωνα της Χαλκιδικής

Αστυνομικό Τμήμα – Παροικία (☎ +30 22840 23333)
Αστυνομικό Τμήμα – Νάουσα (☎ +30 22840 51250)
Λιμεναρχείο – Παροικία (☎ +30 22840 21240)
Λιμάνι – Νάουσα (☎ +30 22840 51250)
Κέντρο Υγείας (☎ +30 22840 22500 – 2)
Ιατρικό Κέντρο (☎ +30 22840 22477)
Αεροδρόμιο Πάρου (☎ +30 22840 92030)
Εθνικό Αεροδρόμιο “Eleftherios Venizelos” – Αθήνα (☎ +30 210 353-1000)
Ταξί (☎ +30 22840 21500)
Σταθμός Λεωφορείων (☎ +30 22840 21395)
Πληροφορίες Πτήσεων (☎ +30 22840 91256)
Λιμεναρχείο – Πειραιά (☎ +30 210 422-6000)
Λιμεναρχείο – Ραφήνα (Port near Athens) (☎ +30 22940 288888, +30 22940 22300)There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!