Τουριστικός Οδηγός Σύρος Siros Greece greektrips.gr

Τουριστικός Οδηγός, Σύρος

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Είναι 78 ναυτικά μίλια (144 χλμ.) νοτιοανατολικά της Αθήνας. Η έκταση του νησιού είναι 83,6 km2. Οι μεγαλύτερες πόλεις της είναι η Ερμούπολη,η Άνω Σύρος και η Βάρη. Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα του νησιού αλλά και των Κυκλάδων. Η Ερμούπολη ήταν πάντα ένα σημαντικό λιμάνι και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ήταν πιο σημαντική ακόμη κι από τον Πειραιά.

Οι καλύτερες παραλίες της Σύρου

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Γαλησσάς Galisas Siros greektrips.grΠαραλία Γαλησσάς

Βρίσκεται περίπου 5 χλμ από την πόλη της Ερμούπολης προς την νότια περιοχή της Σύρου. Θεωρείται ως ένα από τα πιο δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα του νησιού. Η παραλία Γαλησσάς είναι ένας μικρός κόλπος με κρυστάλλινα ρηχά και ασφαλή νερά που την καθιστά ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Η πλούσια σκιά από τα δέντρα κατά μήκος της παραλίας και ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα το απόγευμα είναι δύο από τα πράγματα που κάνει την παραλία τόσο δημοφιλή. Η παραλία έχει βραβευτεί από τον οργανισμό της Ε.Ε. με γαλάζια σημαία, που εξασφαλίζει την καθαρότητα των νερών. Πολλά θαλάσσια σπορ πραγματοποιούνται στην παραλία αυτή, και υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή αλλά και για φαγητό σε πολύ κοντινή απόσταση. Για εκείνους που προτιμούν μια πιο ήσυχη παραλία στην οποία θα μπορούν να χαλαρώσουν, υπάρχει και μια άλλη επιλογή πολύ κοντά στην παραλία Γαλησσάς που ονομάζεται Αρμεός. Για να βρεθείτε σε αυτή την ακτή αρκεί απλά να ακολουθήσετε το στενό μονοπάτι αφού περάσετε την εκκλησία της Αγίας Πάκου.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Μέγας Γιαλός Megas gialos Siros greektrips.grΠαραλία Μέγας Γιαλός

Ο Μέγας Γιαλός βρίσκεται 12 χλμ μακριά από την κύρια πόλη της Ερμούπολης προς τα νότια του νησιού της Σύρου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με το λεωφορείο από την Ερμούπολη. Η παραλία έχει πολύ κόσμο το καλοκαίρι, καθώς είναι ένα πολύ δημοφιλές θέρετρο κοντά στη θάλασσα. Πρόκειται για μια ωραία παραλία με χρυσή αμμουδιά και πολλά ψηλά δέντρα που δίνουν σκιά, ενώ τα κρυστάλλινα ρηχά νερά της είναι πολύ κατάλληλα για οικογένειες με παιδιά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαμονή, εστιατόρια και εγκαταστάσεις που θα κάνουν το καλοκαιρινό σας ταξίδι ένα από τα καλύτερα.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Αγκαθωπές Agathopes Siros greektrips.grΠαραλία Αγκαθωπές

Η παραλία βρίσκεται 13 χλμ μακριά από την κύρια πόλη της Ερμούπολης προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου κοντά στην περιοχή της Ποσειδωνίας. Αυτή η όμορφη παραλία είναι προστατευμένη από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την άνοιξη αφού οι μεσογειακές φώκιες (Monachus – monachus) έρχονται σε αυτη την ασφαλή και φιλόξενη παραλία για να αναπαραγάγουν και να γεννήσουν τα μωρά τους. Η ακτή είναι καλά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους του καλοκαιριού και η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη και ασφαλής. Αυτή η παραλία γίνεται ακόμα πιο όμορφη το καλοκαίρι, καθώς τα κρινάκια της άμμου είναι ανθισμένα παντού σε αυτήν. Η παραλία αυτή έχει απέναντι της τα νησάκια Σχινονήσι και Στρογγυλό.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Φοίνικας Finikas Siros greektrips.grΠαραλία Φοίνικας

Η παραλία του Φοίνικα βρίσκεται 11 χλμ μακριά από την κύρια πόλη της Ερμούπολης προς την νοτιοανατολική ακτή του νησιού της Σύρου. Μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από την Ερμούπολη, προκειμένου να φτάσετε στην συγκεκριμένη παραλία. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι από τους πολλούς φοίνικες της. Η παραλία Φοίνικας έχει χαρακτηριστεί ως το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού μετά το λιμάνι της Ερμούπολης. Πολλά σκάφη αναψυχής και αλιευτικά σκάφη αράζουν στον μικρό αυτόν κόλπο και τους συμφέρει γιατί ο όρμος είναι προστατευμένος από τους βόρειους ανέμους του καλοκαιριού (μελτέμια) που είναι πολύ δημοφιλείς στις Κυκλάδες. Εγκαταστάσεις διαμονής, ένα τοπικό ιατρικό κέντρο και άλλες τουριστικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμα στην περιοχή αυτή . Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ψαροταβέρνες και καταλύματα στην περιοχή που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ λογικές τιμές. Μια αμμώδης παραλία με υπέροχη ατμόσφαιρα και θέα θα έλεγε κανείς για την παραλία του Φοίνικα καθώς, παρόλο που είναι πολύ μικρή, έιναι και πολύ όμορφη.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Ποσειδωνία Poseidonia Siros greektrips.grΠαραλία Ποσειδωνία

Η παραλία Ποσειδωνία βρίσκεται 13 χιλιόμετρα προς τα δυτικά στη νότια πλευρά της Ερμούπολης και μπορείτε να φτάσετε εκεί με το λεωφορείο από την κύρια πόλη της Ερμούπολης. Πρόκειται για μια καλά οργανωμένη παραλία με υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και τα νησάκια Στρογγυλό και Σχινονήσι, που βρίσκονται ακριβώς απέναντι της. Η Ποσειδωνία είναι μια ακόμα αμμουδιά με κρυστάλλινα νερά, ψηλά δέντρα και πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις, διαμονή, εστιατόρια κλπ.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Βάρη Bari Siros greektrips.grΠαραλία Βάρη

Βρίσκεται 8 χλμ. από την Ερμούπολη προς τη νοτιοανατολική ακτή του νησιού της Σύρου και είναι ιδανικό μέρος για οικογένειες με παιδιά. Πρόκειται για ένα προφυλαγμένο κόλπο που προσφέρει ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων και εστιατορίων. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παραλία Αζόλιμνος.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Τουριστικός Οδηγός, Σύρος Παραλία Κίνι Kini Siros greektrips.grΠαραλία Κίνι

Η Κίνι βρίσκεται 8 χλμ. από δυτική πλευρά της Ερμούπολης στη Σύρο. Στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο παραλίες (με μερικά δέντρα), τα οποία χωρίζονται από ένα μικρό και στενό δρόμο. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες, πεζούλια, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό, ένα σούπερ μάρκετ και μερικά καταλύματα που προσφέρουν δωμάτια προς ενοικίαση. Η Κίνι είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού της Σύρου και όπως και ο Γαλησσάς, έτσι και αυτή είναι γνωστή για τα γραφικά ηλιοβασιλέματα της, το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί της Σύρου.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Αχλάδι Axladi Siros greektrips.grΠαραλία Αχλάδι

Η παραλία Αχλάδι βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία της Βάρης, 8 χιλιόμετρα νότια από την Ερμούπολη. Είναι μια μικρή αλλά δημοφιλής παραλία με ψιλή άμμο και γαλάζια νερά και είναι πολυ αγαπητή σε αυτούς που αγαπούν το κολύμπι. Παραθαλάσσιες ταβέρνες σερβίρουν φρέσκο ​​ντόπιο ψάρι μαγειρεμένο με παραδοσιακό τρόπο. Ο κόλπος είναι επίσης δημοφιλής για την ιστιοπλοΐα και τα θαλάσσια σπορ.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Αμπέλα Ampela Siros greektrips.grΠαραλία Αμπέλα

Η παραλία Αμπέλα είναι μια από τις μικρότερες παραλίες της Σύρου, βρίσκεται κοντά στην παραλία Μέγας Γιαλός, σε απόσταση 12,5 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη, στα νοτιοδυτικά. Είναι ένας μικρός όρμος, που προσφέρει πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις και θεωρείται ότι δεν είναι άλλη μια οργανωμένη ήσυχη παραλία (στην πραγματικότητα είναι λίγο απομονωμένη). Πρόκειται για μια απέραντη αμμουδιά με σκιά από τα δέντρα. Διαμονή, ταβέρνες και άλλες εγκαταστάσεις είναι διαθέσιμες στο κοντινό οικισμό του Μέγα Γιαλού.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Παραλία Αζόλιμνος Azolimnos Siros greektrips.grΠαραλία Αζόλιμνος

Η παραλία Αζόλιμνος βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ. νοτιοανατολικά της κύριας πόλης της Ερμούπολης. Η όμορφη παραλία και το χωριό προσελκύει πολλούς τουρίστες και ντόπιους που ψάχνουν για ένα ήσυχο, χαλαρωτικό μπάνιο ή ηλιοθεραπεία. Σας προτείνουμε να περπατήσετε κατά μήκος της θάλασσας στο μικρό γραφικό, ήσυχο χωριό Μάνα. Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και τουριστικές εγκαταστάσεις στο μικρό παραλιακό χωριό της Αζολίμνου.

Μέρη που δεν πρέπει να χάσετε & Προτάσεις

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Ερμούπολη Ermoupolis Syros nightΕρμούπολη

Η Ερμούπολη είναι μια πόλη που είναι και πρώην δήμος στο νησί της Σύρου, στις Κυκλάδες. Από το 2011 η τοπική κυβέρνηση αποφασίζει πως είναι μέρος του δήμου Ερμούπολης Σύρου-, της οποίας είναι η έδρα και η δημοτική μονάδα. Είναι επίσης η πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου.
Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης την δεκαετία του 1820, ως επέκταση στο υπάρχον δήμο Άνω Σύρου. Σύντομα έγινε το πρώτο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στην Ελλάδα, καθώς και το κύριο λιμάνι του. Η διάσημη ελληνική εταιρία Steamship Company ιδρύθηκε στην πόλη το 1856. Χιλιάδες πλοία κατασκευάστηκαν στα διάφορα ναυπηγεία της Σύρου. Τελικά η Ερμούπολη επισκιάστηκε από τον Πειραιά στα τέλη του 19ου αιώνα. Τις επόμενες δεκαετίες η πόλη παρήκμασε. Πρόσφατα, η οικονομία της έχει βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στον κλάδο των υπηρεσιών.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Πλατεία Μιαούλη - Ερμούπολη Miaouli Square Siros greektrips.grΠλατεία Μιαούλη – Ερμούπολη

Η Πλατεία Μιαούλη, μια από τις λίγες πλατείες στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, είναι σήμερα η καρδιά της πόλης. Είναι το σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και το κατάλληλο μέρος για τις απογευματινές βόλτες. Το αρχικό όνομα, “πλατεία Όθωνος” ήταν για να τιμήσει τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας. Μετά την έξωση του Όθωνα το 1862, η πλατεία μετονομάστηκε σε “Πλατεία Λεωτσάκου” προς τιμήν του Νικόλαου Λεωτσάκου, επικεφαλή της φρουράς της Σύρου. Η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1889 όταν έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη. Το μαρμάρινο άγαλμα του Μιαούλη, το οποίο περιβάλλεται από τέσσερις Ελληνικές σημαίες, υψώνεται μπροστά από το δημαρχείο της πόλης. Στα νότια και τα ανατολικά σημεία της πλατείας μπορείτε να βρείτε μερικά καταστήματα και καφετέριες. Εντός της πλατείας υπάρχουν επίσης μερικές υπαίθριες καφετέριες, όπου μπορείτε να καθίσετε κάτω από τα σκιερά από τους φοίνικες μέρη, και να απολαύσετε ένα δροσερό ποτό χαζεύοντας την όμορφη θέα της πλατείας.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Δημαρχείο της Ερμούπολης Ermoupolis Town hall Siros greektrips.grΔημαρχείο της Ερμούπολης

Στην Ερμούπολη, βρίσκεται το κτίριο του Δημαρχείου, ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για το έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και θεμελιώθηκε το 1876. Το κτίριο είναι ένα έμβλημα της Σύρου, με ιδιαίτερη και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, έχει μαρμάρινους κίονες και όμορφες ζωγραφιές στις οροφές, και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει όλους τους επισκέπτες. Πέρα από το δημαρχείο της πόλης, υπάρχουν και άλλες δημοτικές υπηρεσίες όπως τα δικαστήρια, το Υποθηκοφυλακείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Δημοτικό Θέατρο Απόλλων - Ερμούπολη Apollo Municipal Theater Siros greektrips.grΔημοτικό Θέατρο Απόλλων – Ερμούπολη

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ερμούπολης, πίσω από το Πνευματικό Κέντρο και απέναντι από τον κινηματογράφο Παλλάς. Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το σύμβολο της πολιτιστικής ανάπτυξης της Σύρου, χτίστηκε το 1864 και σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σάμπο. Λέγεται ότι το θέατρο Απόλλων είναι μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Στην πραγματικότητα, η αρχιτεκτονική του κτιρίου ακολουθεί περισσότερο από ένα μοντέλα. Εκτός από το Teatro alla Scala, το θέατρο έχει υιοθετήσει επίσης αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν επίσης και από το διάσημο Teatro San Carlo της Νάπολης, το θέατρο του Castelfranco και το Teatro della Pergola της Φλωρεντίας.
Το 1991 το θέατρο άρχισε να λειτουργεί ξανά και από το 2002 το θέατρο στεγάζει τον Τόπο μνήμης του Θέατρο Απόλλων. Υπάρχουν διάφορα εκθέματα, όπως κοστούμια αφίσες, από τις παραστάσεις στο θέατρο και άλλα έγγραφα που μπορείτε να δείτε.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Άνω Σύρος Ano Siros greektrips.grΆνω Σύρος

Η Άνω Σύρος είναι ένα χωριό, που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Είναι μια μικρή και πολύ όμορφη περιοχή με μεγάλη ιστορία και πολλές αξιοθέατα. Είναι μια μεσαιωνική πόλη που επιβιώνει μέχρι σήμερα, είναι χτισμένη πάνω σε πλαγιά ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Είναι ο καθεδρικός ναός των καθολικών κατοίκων του νησιού, οι οποίοι τον αποκαλούν Άγιο Γεώργιο.
Η πόλη ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας των Φράγκων στο νησί. Τον 16ο αιώνα, όταν το νησί καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, επέτρεψαν στο καθολικό πληθυσμό του οικισμού, να συνεχίσει να αναπτύσσεται χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. Οι Καθολικοί απλά καλούνταν να πληρώνουν τον ετήσιο φόρο στο σουλτάνο.
Η Άνω Σύρος είναι η γενέτειρα του διάσημου ρεμπέτικου το οποίο προήλθε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά το 1821. Θα πρέπει να δείτε την προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη,ο οποίος ήταν συνθέτης, τραγουδιστής και έπαιζε φανταστικά το μπουζούκι. Η προτομή αυτή βρίσκεται σε μια μικρή πλατεία, πολύ κοντά στο μουσείο και είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον τόσο σημαντικό λαϊκό μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής του οποίου η επιρροή στη σύγχρονη ελληνική μουσική ήταν κάτι περισσότερο από σημαντική. Στην Πιάτσα, την κύρια οδό της πόλης, ταβέρνες, καταστήματα, κατοικίες και λαϊκές εκθέσεις βρίσκονται κατα μήκος της. Υπάρχουν πολλές επιλογές για την διαμονή σας στο γραφικό αυτό θέρετρο και θα έχετε πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσετε τα νόστιμα τοπικά πιάτα σε ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν ακόμα και ζωντανή μουσική.

Τουριστικός Οδηγός Σύρος Μοναστήρι των Καπουτσίνων Monastery of the CapuchinsΜοναστήρι των Καπουτσίνων

Η Μονή των Καπουτσίνων είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και βρίσκεται στο χωριό της Άνω Σύρου, λίγο έξω από τη Μονή των Ιησουιτών. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1653 από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ’ της Γαλλίας και σήμερα δεν έχει μοναχούς, παρά μόνο τον Ηγούμενο. Αυτά τα μοναστήρια έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή των κατοίκων. Συνήθιζαν να αποδίδουν δικαιοσύνη και ιδρύσαν σχολεία και νοσοκομεία. Στο υπόγειο της εκκλησίας αυτής, υπάρχουν κρύπτες που παρείχαν καταφύγιο κατά τις επιδρομές των πειρατών. Μετά το 1896, είχαν χρησιμοποιηθεί για να στεγάσουν τα οστά και επιτύμβιες στήλες που ανήκαν στις παλιές καθολικές οικογένειες.

Πως να φτάσετε στη Σύρο

Αεροπορικώς
Υπάρχει μια καθημερινή πρωινή πτήση από το αεροδρόμιο της Αθήνας (35 λεπτά).
Το αεροδρόμιο της Σύρου βρίσκεται νότια της Ερμούπολης.

Με συμβατικά πλοία ή ταχύπλοα
Υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με το λιμάνι του Πειραιά με ταχύπλοα ή απλά πλοία. Υπάρχει τουλάχιστον μία θαλάσσια σύνδεση με ταχύπλοο όπου το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες 30 λεπτά αλλά και με απλό πλοίο στις 4 ώρες 30 λεπτά. Επίσης υπάρχουν δρομολόγια με τα άλλα νησιά.
Νάξος (1 1/2 ώρα με ταχύπλοα ή ιπτάμενο δελφίνι, 2 1/2 ώρα με πλοίο)
Μύκονος (30 λεπτά με ταχύπλοα, 1 1/2 ώρα με πλοίο)
Πάρος (45 λεπτά με ταχύπλοα, 1 1/2 ώρα με πλοίο)
Τήνος (1 ώρα)
Σαντορίνη (4-7 ώρες)
Τα πλοία συνδέονται μια ή δυο φορές την εβδομάδα με:
Φολέγανδρο (5-6 ώρες)
Σίφνος (3 ώρες)
Ηράκλειο Κρήτης (5-10 ώρες)
Σάμος (7-9 ώρες μέχρι τη Βάθη)
Θεσσαλονίκη (12-15 ώρες).

Χρήσιμα τηλέφωνα της Σύρου

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (☎+ 30 210 3223111)
Αστυνομικό Τμήμα (☎100, +30 22810 96100, +30 22810 96112,
+30 22810 96127)
Λιμεναρχείο (☎ +30 22810 28888, +30 22810 82690)
Αεροδρόμιο (☎ +30 22810 84222, +30 22810 86222)
Τουριστική Αστυνομία (☎171)
Σταθμός Πρώτων Βοηθειών (☎ 166, +30 22810 96500, +30 22810 86666)
Δήμος Σύρου – Ερμούπολης (☎ +30 22810 82500, +30 22810 88992)
Πυροσβεστική (☎199 , +30 22810 87383)
Λιμάνι Ερμούπολης (☎+30 22810 88888, +30 22810 82690)
Ταξί (☎ +30 22810 84222, +30 22810 86222)
ΚΤΕΛ (☎ +30 22810 82575)
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων (☎ +30 22810 85192)
Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου (☎ +30 22870 21620)
There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!