Λίμνη Πλαστήρα Limni Plastira Greece

Τουριστικός Οδηγός, Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων δυτικά της Καρδίτσας. Eίναι μια τεχνητή λίμνη και σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στην κοίτη του Μέγδοβα ή αλλιώς Ταυρωπού ενος παραπόταμου του Αχελώου. Η λίμνη ήταν όραμα του στρατιωτικού και πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα, οπου ξεκίνησε το έργου το 1927.

Λίμνη Πλαστήρα Limni Plastira Fragma GreeceΜε την κατασκευή του φράγματος λύθηκε το αδρευτικό πρόβλημα της Καρδίτσας εξυπηρετώντας ακόμα και τον θεσσαλικό κάμπο.Πριν την κατασκευή της λίμνης στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η νησίδα Μαυροβουνίου, υπήρχε μόνο μία μικρή φυσική λίμνη που οι ντόπιοι την ονόμαζαν “γούρνα βαβά”.

Λίμνη Πλαστήρα Limni Plastira GreeceΣήμερα η λίμνη Πλαστήρα περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος περίπου 14 χιλιόμετρα, μέγιστο πλάτος 4 χιλιόμετρα, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα. Το νερό της χρησιμοποιείται εκτός από την άδρευση, για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς κοντά στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW. Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.

Λίμνη Πλαστήρα Limni Plastira GreeceΗ περιοχή της λίμνης Πλαστήρα προσφέρει πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού, μοναδικά φυσικά τοπία, γραφικους οικισμούς και μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ιππασία, κανόε – καγιάκ, κολύμβηση, ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία, σκοποβολή αλλά και ψάρεμα.

Λίμνη Πλαστήρα Votanikos Limni Plastira GreeceΑκόμη θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί πολλά και όμορφα αξιοθέατα της περιοχής όπως τον Βοτανικό Κήπο, τη Λίμνη Στεφανιάδα, τη Σπηλιά του Καϊμακιά που είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του νομού Καρδίτσας και στο εσωτερικό του υπάρχει ένα υπόγειο ποτάμι τα νερά του οποίου εξέρχονται από αυτό τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Η Σπηλιά του Γάκη, βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Καρίτσα αλλά θα χρειαστείτε έμπειρο οδηγό για την επίσκεψη στο εσωτερικό της. τον Νερόμυλο του Ανθοχωρίου αλλά και το Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα που μήκους 220 μέτρων που συγκρατεί τα νερά του Ταυρωπού.

Λίμνη Πλαστήρα Limni Plastira GreeceΗ λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες όμορφα και παραδοσιακά χωριά, κάποια από οποία είναι πολύ τουριστικά ενώ κάποια άλλα σχεδόν άγνωστα και έρημα. Το Μορφοβούνι που είναι σε υψόμετρο 800 μέτρα και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Καρδίτσας και της Λίμνης Πλαστήρα και το χωριό του Νικόλαου Πλαστήρα, τα πλέον τουριστικά χωριά Νεοχώρι και τα Καλύβια Πεζούλας. Το Μοσχάτο που είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά της περιοχής, με μια μικρή πέτρινη γέφυρα και ένα καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία του χωριού, η Φυλακτή και το Κρυονέρι με ανεπτυγμένη την τουριστική υποδομή του με όμορφα γραφικά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος.

Πως να φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας. Από την Αθήνα η Λίμνη Πλαστήρα απέχει 325 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και να στρίψετε για την Καρδίτσα. Αφού φτάσετε στη πόλη της Καρδίτσας, και στην συνέχεια περνώντας από τη Μητρόπολη ή από το Καλλίθηρο και στη συνλεχεια από την Καστανιά θα φτάσετε στη Λίμνη Πλαστήρα. Από τη Θεσσαλονίκη η Λίμνη Πλαστήρα απέχει περίπου 230 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, να στρίψετε προς την Καρδίτσα και στην συνέχεια να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή για την λίμνη. Καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από πολλές πόλεις της Ελλάδας προς την Καρδίτσα, όπως την Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Από την πόλη της Καρδίτσας υπάρχουν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων προς τα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα.

Χρήσιμα τηλέφωνα Λίμνη Πλαστήρα

Νοσοκομείο (☎ +30 24410 65555)
Αστυνομικό Τμήμα – Καρδίτσα (☎ +30 24410 80223)
Τουριστική Αστυνομία – Καρδίτσα (☎ +30 24410 21534)
Πυροσβεστική (☎ 199)
ΚΤΕΛ – Καρδίτσα (☎ +30 24410 21411)
ΟΣΕ – Καρδίτσα (☎ +30 24410 21402)
Ταξί – Καρδίτσα (☎ +30 24410 22266, 24410 21740)
Χιονοδρομικό Κέντρο – Άγραφα (☎ +30 24410 70946)There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!