Τουριστικός Οδηγός Καβάλα Kavala Greece greektrips.gr

Τουριστικός Οδηγός, Καβάλα

Η Καβάλα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη βόρεια Ελλάδα, το κύριο λιμάνι της Ανατολικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα της νομού Καβάλας, ενώ στον κόλπο της, απέναντι είναι το νησί της Θάσου. Από την Καβάλα περνάει η Εγνατία Οδός και απέχει δύο ώρες με το αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη (160 χιλιόμετρα δυτικά) και σαράντα λεπτά με το αυτοκίνητο από την Δράμα (37 χιλιόμετρα βόρεια) και απο την Ξάνθη (56 χιλιόμετρα ανατολικά).

Οι καλύτερες παραλίες της Καβάλας

Καβάλα Παραλία Τόσκα Toska Kavala GreeceΠαραλία Τόσκα

Η παραλία Τόσκα απέχει 5 χιλιόμετρα από την Καβάλα και έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία για καθαρό της νερό και στην οργάνωσή του. Μπορεί να επισκεφθείτε την παραλία παίρνοντας το λεωφορείο από τη Νέα Πέραμο. Για να μπείτε στην παραλία και να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις υπάρχει αντίτιμο εισόδου. Στην περιοχή υπάρχει ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, ένα εστιατόριο και μια καφετέρια.

Καβάλα Παραλία Μπάτης Batis Kavala GreeceΠαραλία Μπάτης

Η παραλία του Μπάτη είναι μια οργανωμένη παραλία, περίπου 4 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία για την καθαρότητα της και την οργάνωση της. Για να μπείτε στην παραλία και να χρησιμοποιήσετε τις εγκαταστάσεις υπάρχει αντίτιμο εισόδου. Οι επισκέπτες θα βρουν θαλάσσια σπορ, πισίνες, pool bar, ένα beach bar, ένα οργανωμένο κάμπινγκ και μια παιδική χαρά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία παίρνοντας το λεωφορείο με τον αριθμό 8.

Καβάλα Παραλία Αμμόλοφοι Ammolofoi Kavala GreeceΠαραλία Αμμόλοφοι

Περίπου 1 Km από την Ν. Πέραμο βρίσκεται η παραλία των Αμμολόφων, μήκους 3Km.
Η ψιλή άμμος σε συνδυασμό με την κρυστάλλινη και ρηχή θάλασσα δημιουργούν ένα μαγευτικό, εξωτικό τοπίο, γι΄ αυτό και η παραλία προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμο. Η παραλία των Αμμολόφων “χωρίζεται” από βραχάκια σε τρεις παραλίες, οι οποίες συνηθίζεται να αναφέρονται ως πρώτοι Αμμόλοφοι, δεύτεροι Αμμόλοφοι και τρίτοι Αμμόλοφοι αντίστοιχα (Από ανατολικά προς δυτικά).

Καβάλα Παραλία Καλαμίτσα Kalamitsa Kavala GreeceΠαραλία Καλαμίτσα

Η παραλία της Καλαμίτσας είναι μια οργανωμένη παραλία του Δήμου Καβάλας στη δυτική είσοδο της πόλης, βραβευμένη με γαλάζια σημαία και είναι αρκετά πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν υπάρχει εισιτήριο εισόδου και η πρόσβαση γίνεται με τα λεωφορεία με αριθμό 4, 5 και 8. Στην παραλία και στη γύρω περιοχή υπάρχουν ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα απο την Ελληνική και την διεθνή κουζίνα και αρκετά μπαρ.

Καβάλα Παραλία Περιγιάλι Perigiali Kavala GreeceΠαραλία Περιγιάλι

Στην ανατολική είσοδο της πόλης και περίπου σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης βρίσκεται η δημοτική παραλία Περιγιάλι. Είναι οργανωμένη και βραβεύεται με την γαλάζια σημαία κάθε χρόνο από το 2009. Τα λεωφορεία που περνάνε από και προς το Περιγιάλι είναι αυτά με το νούμερο 2 και 3. Σε διάφορα σημεία της παραλίας υπάρχουν ψαροταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και άλλα τοπικά πιάτα.

Καβάλα Παραλία Ραψάνη Rapsani Kavala GreeceΠαραλία Ραψάνη

Για όσους δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη, η Ραψάνη είναι σχεδόν στο κέντρο της Καβάλας. Είναι μια δημοτική παραλία, οργανωμένη και βραβεύεται με τη γαλάζια σημαία κάθε χρόνο από το 2009. Δεν υπάρχει εισιτήριο και μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία με λεωφορεία με το νουμερο 1, 4, 5, 8 και 10. Στην περίοχη υπάρχει μια ταβέρνα και αρκετές καφετέριες.

Καβάλα Παραλία Τούζλα ή Παραλία Οφρυνίου Paralia Ofryniou Kavala GreeceΠαραλία Τούζλα ή Παραλία Οφρυνίου

Η Τούζλα ή Παραλία Οφρυνίου είναι ένα τουριστικό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από την Καβάλα και 28 χλμ από την Ασπροβάλτα. Ο μόνιμος πληθυσμός του είναι περίπου 100 κατοίκους και σε μικρή απόσταση, μπορείτε να επισκεφτείτε τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και την αρχαία πόλη της Αμφίπολης. Τούζλα έχει μια πολύ μεγάλη αμμώδη παραλία, οργανωμένη σε πολλά σημεία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Επίσης, μπορείτε να βρείτε αρκετά beach bars που είναι γεμάτα νέους όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην περιοχή υπάρχουν αρτοποιεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Η νυχτερινή ζωή στην Τούζλα είναι πολύ ζωντανή με μπαρ που παίζουν δυνατά μουσική μέχρι το πρωί.

Μέρη που δεν πρέπει να χάσετε & Προτάσεις

Μουσεία:

Καβάλα Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας Archaeological Museum Kavala GreeceΑρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Η ιστορία του Μουσείου Καβάλας, μαζί με εκείνες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή, ξεκινά το 1934 με την κατανομή της πρώτης επιμελήτρια Αρχαιοτήτων Γ. Μπακαλάκη στην Καβάλα, ο οποίος αργότερα έγινε καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Καβάλας από τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους, το μουσείο λεηλατήθηκε και πολλά αρχαία αντικείμενα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν. Τα τελευταία χρόνια το μουσείο γίνεται πιο ολοκληρωμένη μορφή του. Χτισμένο δίπλα στο πάρκο Φαλήρου και στην αριστερή πλευρά του λιμανιού. Μεταξύ των ευρημάτων που φιλοξενεί τα αντικείμενα φτιαγμένα από πέτρα και πηλό από την Νεολιθική εποχή και την Εποχή του Χαλκού, καθώς και όλα τα ευρήματα του συνοικισμού Ντικιλί Τας. Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό δωμάτιο με τα ευρήματα της Νεάπολης, όπως υπολείμματα του ναού της Αθηνάς Παρθένου (η Παρθένος Αθηνά), αρχαϊκά και κλασικά μελανόμορφα αγγεία και ειδώλια. Τα ευρήματα από την Αρχαία Αμφίπολη είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Καβάλα Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων Archaeological Museum Philippi Kavala GreeceΑρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων έχει ανοίξει από το 1961, εμφανίζοντας ευρήματα από τoν προϊστορικό οικισμό στο Ντικιλί Τας και της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής πόλης των Φιλίππων. Τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι η κεφαλή ενός ειδωλίου (5000-3000 π.Χ.), ένα χειροποίητο δοχείο με διακόσμημένο με ζωγραφιές (4000-3000 π.Χ.) και τα δύο από Ντικιλί Τας, ένα θραύσμα του διατάγματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθορισμό των ορίων της πόλης του γεωργική έκταση Φιλίππων, ένα τάφο επιτύμβια στήλη του Kleomoiris (4ος αι. π.Χ.), μια προτομή πορτραίτο μάρμαρο του Λευκίου Καίσαρα, θετού γιου του Αυγούστου, ένας ιππέας ήρωας ανάγλυφο της ρωμαϊκής εποχής, μια πλάκα κλείσιμο από Baslica Α, και μια σοβαρή επιγραφή την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Καβάλα Δημοτικό Μουσείο Καβάλας Folklore Museum Kavala GreeceΔημοτικό Μουσείο Καβάλας

Το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988 και στεγάστηκε για περίπου 20 χρόνια σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Φιλίππου. Πρόσφατα, τα εκθέματά του έχουν μεταφερθεί στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκη Καβάλας, στο Kapnergatis πλατεία, όπου προς το παρόν μόνο στις διοικητικές υπηρεσίες της είναι σε λειτουργία. Ωστόσο, σύντομα οι εργασίες θα έχουν τελειώσει και το Μουσείο θα αρχίσει να λειτουργεί πάλι πλήρως σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις. Το μουσείο χωρίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω τμήματα. (Ιστορικά Αρχεία, Εθνογραφική Συλλογή, Συλλογή Έργων Τέχνης, Φυσικής Ιστορίας, Βιβλιοθήκη, Μουσείο της εκπαίδευσης)

Καβάλα Μουσείο Καπνού Καβάλας Tobacco museum Kavala GreeceΜουσείο Καπνού Καβάλας

Το Μουσείο Καπνού της Καβάλας είναι ένα θεματικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα και αρχειακό υλικό για την καλλιέργεια και την παραγωγή του καπνού, εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις μεταποίησης του, τα βιομηχανικά προϊόντα καπνού και τα δείγματα της έκθεσης. Δεν περιλαμβάνει μόνο και εκθέτει την εμπορική επεξεργασία του καπνού Ανατολικής (δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μουσείο του κόσμου), αλλά παρουσιάζει επίσης την κοινωνική ιστορία της Καβάλας και της υπόλοιπης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η συλλογή του είναι εξαιρετικά πλούσιο. Περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια του καπνού, μηχανήματα, φωτογραφίες, σπάνια ντοκουμέντα (έγγραφα τράπεζα, ένωση καταστατικό κλπ.). Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να βρείτε βιβλία σχετικά με τον καπνό, τις εκδόσεις του Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, τα αρχεία του Εμπορικού Συλλόγου Καπνού, ιδιωτικά έγγραφα, χάρτες και σχέδια του καπνού, έπιπλα κ.λπ.

Πως να φτάσετε στη Καβάλα

Αεροπορικώς
Το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα, όπου έχει charter πτησεις από όλη την Ευρώπη. Air Berlin έχει πτήσεις προς και από το Βερολίνο, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Νυρεμβέργη, Βιέννη κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή ενώ η Aegean έχει πτήσεις προς και από την Αθήνα καθημερινά.

Με πλοίο
Η Καβάλα είναι ένα σημαντικό λιμάνι. είναι δυνατόν να φτάσει με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, Σαμοθράκη, Λήμνος, και πολλά άλλα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Με λίγο προσεκτικό προγραμματισμό, ή άσκοπη περιπλάνηση, είναι δυνατό να φτάσετε στην Καβάλα από σχεδόν σε κάθε ελληνικό νησί με ​​πλοίο μέσω άλλων νησιών.
Τα υπεραστικά λεωφορεία (ΚΤΕΛ) είναι μακράν ο πιο βολικός τρόπος για να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, καθώς και για τις ενδο-περιφερειακές μετακινήσεις. Για την Καβάλα υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων από τον σταθμό Κηφισού στην Αθήνα, καθώς και από τη Θεσσαλονίκη από τον σταθμό των λεωφορείων Μακεδονία. Το πρώτο λεωφορείο από Καβάλα προς Θεσσαλονίκη αναχωρεί στις 6:00 το πρωί και το τελευταίο στις 8:40 μ.μ.. Για Θεσσαλονίκη αναχωρεί λεωφορείο κάθε μία ώρα, και αυτά των 9:00 π.μ., 13:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. είναι “Express” και δεν κάνουν ενδιάμεσες στάσεις μέχρι την Θεσσαλονίκη. Ο εισιτήριο για Θεσσαλονίκη είναι 13,50 € και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2 με 2 και μισή ώρες. Από την Θεσσαλονίκη προς Καβάλα υπάρχει λεωφορείο , επίσης κάθε ώρα, από τις 8:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. (εκτός 7:00 μ.μ και 21:00 μ.μ). Για την Αθήνα υπάρχει λεωφορείο δύο φορές την ημέρα ένα στις 8:45 π.μ. και ένα στις 8:30 μ.μ..Όπως το ίδιο είναι και από Αθήνα για Καβάλα, υπάρχει ένα λεωφορείο στις 8:45 π.μ. και ένα στις 8:30 μ.μ.. Για τα Γιάννενα υπάρχουν λεωφορεία στις 9:00 π.μ., στις 11:00 π.μ., στις 13:00 μ.μ. στις 15:00 μ.μ. και στις 17:00 μ.μ..

Δρομολόγια Λεωφορείων

Καβάλα – Θεσσαλονίκη:
Καθημερινά 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.40.
Σάββατο & Κυριακή: 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.40.

Θεσσαλονίκη – Καβάλα:
Καθημερινά 6.00, 7.00, 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00 , 22.00.
Σάββατο & Κυριακή: 8.00, 9.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00 , 22.00.

Με τρένο
Η Καβάλα δέν διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό.

Χρήσιμα τηλέφωνα της Καβάλας

Αστυνομικό Τμήμα – Καβάλα (☎ 100)
Πυροσβεστική – Καβάλα (☎ 199)
Δασαρχείο – Καβάλα (☎ 191)
Κέντρο Πρώτων Βοηθειών – Καβάλα (☎ 166)
Λιμεναρχείο – Καβάλα (☎ 108)
EXPRESS SERVICE – Καβάλα (☎ 154)
HELLAS SERVICE – Καβάλα (☎ 157)
Αεροδρόμιο – Καβάλα (☎ +30 25910 53400)
Πρόγνωση Καιρού – Καβάλα (☎ 149)
Ταξί Καβάλας (☎ +30 2510 232001-4)
Ταξί Χρυσούπολης (☎ +30 2591 22406, +30 2591 22755)
Ταξί Ελευθερούπολης (☎ +30 2592 23500)
Ταξί Κρηνίδων (☎ +30 2510 516350)
Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων – Καβάλα (☎ +30 2510 516251)There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!