Ελάτη Τρικάλων Elati Trikala Greece

Τουριστικός Οδηγός, Ελάτη

Η Ελάτη είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Αιθήκων και είναι το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων. Η όμορφη Ελάτη απέχει 32 χλμ από την πόλη των Τρικάλων και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά χτισμένo ανάμεσα σε αμέτρητα έλατα, σε ύψος 920 μέτρων, στο όρος Κερκέτιο-(Κόζιακας). Ο πληθυσμός της σύμφωνα με απογραφή που έγινε το 2001 είναι 952 κάτοικοι.

Ελάτη Τρικάλων Elati Trikala GreeceΗ Ελάτη, λέγεται ότι κατοικήθηκε ύστερα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό μαρτυρούν και τα διάφορα Βυζαντινά ευρήματα. Πριν το 1943, το χωριό βρισκόταν πιο δυτικά, κοντά στο ποτάμι το οποίο κάηκε από τούς Γερμανούς. Το τωρινό υπάρχει από το 1943 κατασκευάστηκε από Ηπειρώτες μάστορες. Το παλαιότερο σπίτι που έχει διασωθεί είναι της οικογένειας Γιδάρη (1845) το οποίο έχει πολεμίστρες και πόρτα με άμπαρα.

Ελάτη Τρικάλων Elati Trikala GreeceΗ Ελάτη είναι από τα πρώτα χωριά που θα συναντήσει κανείς στο δρόμο του πηγαίνοντας από τα τρίκαλα, στο χιονοδρομικό κέντρο Περτούλι και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Ελάτη Τρικάλων Elati Trikala GreeceΓια τους λάτρεις του αθλητισμού, υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε. Η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στην Ελάτη είναι η πεζοπορία. Υπάρχουν πάρα πολλά μονοπάτια σε αυτό το χωριό, το μόνο που χρειάζεται είναι η όρεξη. Επίσης μπορείτε να κάνετε mountain-biking (πληροφορίες παρακάτω) ή αναρρίχηση τον Κόκκινο βράχο και εαν είστε λάτρεις του χιονιού, στο χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι, θα περάσετε αμέτρητες υπέροχες στιγμές με τους φίλους σας κάνοντας σκι, snowboard ή οτιδήποτε άλλο τραβάει η φαντασία σας. Τέλος, υπάρχουν γραφεία ορεινών δραστηριοτήτων, τα οποία οργανώνουν ιππασία και βόλτες με άλογα στα Λιβάδια του Περτουλίου, νοικιάζουν mountain bikes και ακόμη οργανώνουν μαθήματα τοξοβολίας και ορειβατικού σκι.

Μέρη που δεν πρέπει να χάσετε & Προτάσεις

Πριν φτάσετε στην Ελάτη, θα πρέπει να σταματήσετε στην Πύλη για να δείτε το όμορφο μονότοξο πέτρινο γεφύρι της και τα μοναστήρια της Πόρτα Παναγίας και του Αγίου Βησσαρίωνα. Κατά τη διαμονή σας στην Ελάτη, πρέπει να επισκεφτείτε το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται το 1822. Επίσης, δεν επιτρέπετε να επισκεφτεί κανείς την Ελάτη και να μην επισκεφτεί το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι. Για όσους είστε παρατηρητικοί τύποι, εύκολα θα αντιληφθείτε παντού μέσα στο χωριό κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, τις όμορφες παραδοσιακές βρύσες. Πολλά σημεία στις βραχώδεις εκτάσεις επικρατεί το κόκκινο χρώμα με αποτέλεσμα ένας βράχος, από τον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει μία υπέροχη θέα, να έχει πάρει το όνομα Κόκκινος Βράχος και βρίσκεται πάνω από την Ελάτη. Στο σημείο αυτό υπάρχει και αναρριχητικό πεδίο.

Πώς να φτάσετε στην Ελάτη

Η Ελάτη απέχει απο την Αθήνα 360 χιλιόμετρα. Συντομότερη Διαδρομή Λαμία – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Λίγο πριν την άφιξη στα Τρίκαλα, θα βρείτε σήμανση που θα σας κατευθύνει αριστερά προς Πύλη – Ελάτη. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι μικρότερη, μόλις 220 χιλιόμετρα με συντομότερη διαδρομή την Κατερίνη – Λάρισα – Τρίκαλα.

Χρήσιμα τηλέφωνα Ελάτης

Αστυνομικό Τμήμα (☎ +30 24340 71222)
Αγροτικό Ιατρείο (☎ +30 24340 71363)
Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου (☎ +30 24340 91385, 24340 91558)
Ταξί (☎ +30 24340 71216)
ΚΤΕΛ Τρικάλων (☎ +30 24310 73130)
There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!