Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα

Τα αγάλματα έχουν σώμα υπογείως και επιγραφές

Μπορεί το Νησί του Πάσχα να έχει ανακαλυφθεί εδώ και 292 χρόνια, ωστόσο καλύπτεται από ένα μεγάλο μυστήριο και έχει πολλούς άλυτους γρίφους που δεν έχουν καταφέρει να λύσουν ακόμα οι αρχαιολόγοι.

Ήταν το 1772 όταν ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν ξεκίνησε το ταξίδι του και μετά από 2.000 μίλια μέσα στον ωκεανό, το πλοίο του αγκυροβόλησε σε ένα νησί για να αναπληρώσει τα αποθέματα του. Περπατώντας στο νησί, ο Ολλανδός θαλασσοπόρος και οι ναύτες του βρέθηκαν προ εκπλήξεως καθώς αντίκρισαν τεράστια αγάλματα που ήταν τοποθετημένα στα υψώματα του νησιού.

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues

Ο Γιάκομπ έμεινε για κάποιο καιρό εκεί και ονόμασε το μέρος Νησί του Πάσχα επειδή εκείνη την εποχή στην Ευρώπη γιόρταζαν το Πάσχα. Οι ντόπιοι αποκαλούν το νησί «Ράπα Νούι». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ράπα Νουί είναι τα ανθρωπόμορφα αγάλματα του, τα λεγόμενα Μοάι (πέτρινα αγάλματα) τα οποία είναι σκαλισμένα από ηφαιστειακά πετρώματα.

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues

Το ύψος των αγαλμάτων κυμαίνεται από τρία έως πέντε μέτρα και το πλάτος από 10 έως 12 ενώ υπάρχουν και κάποια με πλάτος 1,6 μέτρων. Μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει 887 γλυπτά και τα χρονολογούν από το 1.250 έως το 1.500.

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues

Στα γλυπτά υπάρχουν επιγραφές στη γλώσσα Ραπανούισκομ- rapanuyskom η οποία δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί. Η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής την Αμερικανίδα αρχαιολόγο, Τζοαν Βαν Τιμπούργκ, μετά από ανασκαφές 12 ετών, διαπίστωσε ότι τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα δεν είναι μόνο τα τεράστια κεφάλια, αλλά υπάρχει και το σώμα τους μέσα στη γη.

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues

Το σώμα των αγαλμάτων έχει αρμονικό μέγεθος με αυτό των κεφαλιών ενώ το συνολικό ύψος των γλυπτών φθάνει τα επτά μέτρα. Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να μεταφερθούν τα τεράστια Μοάι στις θέσεις τους όπως επίσης και ανθρώπινους τάφους εκείνης της εποχής.

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα Μοάι δεν κοιτούν προς τη θάλασσα, όπως πιστεύεται, αλλά προς την ενδοχώρα. Μερικά από τα Μοάι είναι πράγματι τεράστια αφού το μήκος τους είναι μεγαλύτερο από 20 μέτρα. Και αυτό αποτελεί ένα εντυπωσιακό στοιχείο της κατασκευής και της μετακίνησής τους από τους ντόπιους. Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί για ποιο λόγο ακριβώς υπάρχουν εκεί τα αγάλματα και τι αντιπροσωπεύουν ενώ το πρώτο βήμα για την λύση του μυστηρίου θα είναι η αποκρυπτογράφηση της νεκρής γλώσσας.

Μυστήριο με το Νησί του Πάσχα Moai Statues
There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!