Άγνωστοι ναοί Αγίου Πνεύματος, Παρανέστι

Τα κρυμμένα διαμάντια της Ελλάδας: Άγνωστοι ναοί που αξίζει να ανακαλύψετε! (Μέρος Α’)

Ολοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν αμέτρητοι λιγότερο γνωστοί ναοί και ερημικά εξωκλήσια που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Είτε λόγω τοποθεσίας ή μορφής, είτε λόγω ιστορίας, δείτε μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς τόπους θρησκευτικής λατρείας με διάθεση ταξιδιώτη που δεν χορταίνει τα δικά μας αξιοθέατα.

Άγνωστοι ναοί Αγίου Πνεύματος, ΠαρανέστιΑγίου Πνεύματος, Παρανέστι: Εκκλησάκι σαν από παραμύθι φτιαγμένο από ποταμίσιες πέτρες, κάποιες χαραγμένες με το καλέμι, άλλες ζωγραφισμένες σε κάδρα και μια ταμπέλα «παρακαλώ μην αφήνετε χρήματα».

Άγνωστοι ναοί Μονή Ταξιαρχών - Τσούκας, ΝεστόριοΜονή Ταξιαρχών – Τσούκας, Νεστόριο: Προκαλεί δέος από το 1254 στο χείλος του γκρεμού, ανάμεσα σε πελώριους βράχους και καταρράκτες, κοντά στον οικισμό της Αγίας Αννας.

Άγνωστοι ναοί Αγία Παρασκευή ΣιάτισταςΑγία Παρασκευή Σιάτιστας: Αρχαίοι φιλόσοφοι κι ορθόδοξοι άγιοι συμβιώνουν από το 1677 στο τρίτο κλίτος του γυναικωνίτη, παρά την αιώνια κόντρα αρχαιότητας και Χριστιανισμού.

Άγνωστοι ναοί Παναγία Παρηγορήτισσα, Αρτα

Παναγία Παρηγορήτισσα, Αρτα: Εξωτερικά θυμίζει βυζαντινό παλάτι το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται εσωτερικά όπου κίονες πάνω σε κίονες υψώνονται για να στηρίξουν τον τρούλο με τον Παντοκράτορα που είναι και ψηφιδωτός.

Άγνωστοι ναοί Μονή Κηπίνας, Ιωάννινα

Μονή Κηπίνας, Ιωάννινα: Στο δρόμο από το χωριό Κηπίνα προς τους Καλαρρύτες, σταματάς στο ταβερνάκι στον δρόμο σου για να προμηθευτείς το κλειδί. Περπατάς το λαξευμένο μονοπάτι στον βράχο, περνάς την ξύλινη κρεμαστή γέφυρα και βρίσκεσαι στον χώρο υποδοχής. Με δυο αναμμένα κεριά θα δεις το καθολικό, με φακό θα εξερευνήσεις το σπήλαιο με τους σταλακτίτες δίπλα του.

Άγνωστοι ναοί Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος, Παλιός Πλάτανος Μαγνησίας

Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος, Παλιός Πλάτανος Μαγνησίας: Ενα κατανυκτικό ερείπιο από το 1943 που οι Ιταλοί έκαψαν ολόκληρο το χωριό, περιμένει να αναστηλωθεί.

Άγνωστοι ναοί Τίμιος Σταυρός, Δολιανά Ασπροποτάμου, Τρίκαλα

Τίμιος Σταυρός, Δολιανά Ασπροποτάμου, Τρίκαλα: Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις. Δεκατρείς τρούλοι, όσοι ήταν ο Χριστός και οι μαθητές του, διαθέτει ο ναός. Και ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει δοθεί στη λεπτμέρεια: πάνω στις πλάκες σχιστόλιθου που καλύπτουν τους τρούλους υπάρχουν μεταλλικοί σταυροί από τους οποίους κρέμονται μικρά καμπανάκια..

Άγνωστοι ναοί Αγία Παρασκευή Σαρδινίων, Αμφιλοχία

Αγία Παρασκευή Σαρδινίων, Αμφιλοχία: Θεμελιώθηκε στις αρχές του 18ου αι. και στον πλούσιο διάκοσμος της μονής θα δείτε εντυπωσιακές αγιογραφίες που απεικονίζουν κεφάλαια της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Εδώ, λεπτομέρεια από την Κόλαση σε περίπτωση που δεν την είχατε φανταστεί ποτέ.

Άγνωστοι ναοί Αγία Σοφία, Κάστρο Λιβαδειάς, Βοιωτία

Αγία Σοφία, Κάστρο Λιβαδειάς, Βοιωτία: Κάτω από τον ναό εικάζεται πως υπήρχε η είσοδος για το υπόγειο μαντείο του Τροφωνίου, ένα από τα πιο μυστηριώδη της αρχαιότητας.

Άγνωστοι ναοί Μονή Οσίου Λουκά του Στειριώτη, Αράχοβα

Μονή Οσίου Λουκά του Στειριώτη, Αράχοβα: Ενα από τα τρία βυζαντινά μοναστήρια της Ελλάδας υπό την προστασία της Unesco, ιδρύθηκε (10ος αι.) από τον όσιο που ασκήτευε εκεί και υπήρξε πολύ αγαπητός στον κόσμο. Οταν «κοιμήθηκε» χτίστηκε προς τιμήν του ένα εκκλησιαστικό συγκρότημα με όλο το μεγαλείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, και έγινε υπόδειγμα για τα μεταγενέστερα.

Άγνωστοι ναοί Προφήτης Ηλίας, Εύβοια

Προφήτης Ηλίας, Εύβοια: Στον δρόμο για το μεγάλο Δρακόσπιτο της Εύβοιας, το πέτρινο ξωκλήσι στην κορυφή της Οχης μοιάζει ένα με το βραχώδες τοπίο.

Άγνωστοι ναοί Μονή Αυγού, Ερμιονίδα, Αργολίδα

Μονή Αυγού, Ερμιονίδα, Αργολίδα: Κοντά στο χωριό Πελεή, το μοναστήρι χτίστηκε τον 14ο αιώνα σα φωλιά μέσα στον βράχο, ο οποίος από τον 11ο αιώνα φιλοξενούσε ασκηταριά μοναχών όπως μαρτυρούν οι τοιχογραφίες. Μπαίνεις σκυφτός μέσα στον βράχο κι έτσι διασχίζεις τους θεόστενους διαδρόμους. Καταπληκτική θέα στη χαραδροκοιλάδα του ποταμού Ράδου (Μπεντενίου) και τη θάλασσα.

Άγνωστοι ναοί Αγία Θεοδώρα, Βάστα Αρκαδίας

Αγία Θεοδώρα, Βάστα Αρκαδίας: Από τη στέγη της ξεπηδούν 17 δέντρα με ρίζες στο δάπεδο τα οποία παίρνουν ζωή από την πηγή που βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια, και όλα αυτά χωρίς να δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα στο ταπεινό βυζαντινό εκκλησάκι. Η λαϊκή δοξασία αποδίδει το παράδοξο σε θαύμα της Αγίας Θεοδώρας.

Άγνωστοι ναοί Προφήτης Ηλίας, Βάτικα Λακωνίας

Προφήτης Ηλίας, Βάτικα Λακωνίας: «Μόνο εμείς έχουμε τον Αϊ-Νικόλα στο βουνό και τον Αϊ-Λια στη θάλασσα» υπερηφανεύονται οι Βατικιώτες.
There are no comments

Add yours

error: Content is protected !!